Jag är orolig för min kompis - vad ska jag göra?

* Berätta för din kompis att du är orolig.
* Hjälp till att anmäla.
* Ta hjälp av en vuxen.

Åsa Landberg, leg psykolog


Om jag upptäcker att min kompis bilder/filmer har spritts, vad kan jag göra då?

- Prata med din kompis. Många som är med om att bilder sprids skäms, mår, dåligt och lägger skulden på sig själva. Det kan vara väldigt skönt att höra från andra att det inte är den som drabbats som bär skulden. Det är en obehaglig situation och stödet från kompisar behövs.
Om nakna bilder eller sexbilder sprids kan det vara olagligt. Då är det en bra idé att göra en polisanmälan.  Det kan kännas obehagligt att anmäla, men det är ofta ett kortvarigt obehag jämfört med att bilderna sprids.
 
Vad kan jag säga om jag är orolig för bilderna som min kompis tar/lägger ut på internet?
- Berätta att du är orolig. Det är bra om kompisar hjälper varandra med att påminna om att det kan gå snett när bilder läggs ut på internet. Det är lätt hänt att glömma bort att tänka efter innan och att lita för mycket på andra. Både okända och kända kan sprida bilderna vidare.
Nästa gång är det kanske du som behöver hjälp. Det kan gälla både på nätet och i andra situationer.

Om min kompis berättar om övergrepp på nätet och säger ”det här får du inte berätta för någon”, vad ska jag göra då?
- Den som har varit utsatt för övergrepp behöver ofta hjälp att slå larm.  Erbjud dig att följa med din kompis och berätta, eller att göra det åt honom eller henne.  
Om kompisen ändå säger att du inte får berätta, kanske du måste göra det ändå. Det gäller särskilt om övergreppen är allvarliga, eller om din kompis mår väldigt dåligt av dem. Det gäller absolut om övergreppen fortsätter, till exempel om någon hotas och tvingas att skicka fler bilder. Då är det ett värre svek att låta bli att berätta än att svika förtroendet.

När bör jag anmäla? Hur och till vem?
- Jag tycker att övergrepp och andra brott på nätet ska anmälas! Det gäller också om brotten är mindre allvarliga. Ett exempel är om någon försöker få tonåringar att skicka nakenbilder. Du eller din kompis kanske sa nej, och inget allvarligt hände. Men det är stor risk att andra drabbas av samma sak och råkar värre ut.
Brott kan anmälas till polisen på 11414, på en polisstation eller via www.polisen.se. Om någon är i akut fara eller om brott pågår ringer du 112.
När unga är utsatta för brott är det minst lika viktigt att se till att de får stöd och skydd som att anmäla till polisen. Det kan man få via socialtjänsten i kommunen.
Behöver du hjälp att anmäla så prata med en vuxen som arbetar med barn, eller en vuxen som du känner och litar på och be om hjälp. Skolkuratorn eller ungdomsmottagningen är ofta bra på att hjälpa till.